Kurbanlık Kesimi Nasıl Olmalı?
Kurban bayramı Müslümanlar için dini bayramlardan biri olup oldukça önemlidir. Yılın belli günlerinde kişilerin kendi mal varlığınca davranacağı ve kutlayacağı günlerde kurbanlar kesilir. Küçükbaş ve büyükbaş olmak üzere kestirilen hayvanlarla ilgili merak edilen sorulardan biri de kurbanlık kesimi nasıl olmalı şeklinde öne çıkmaktadır. Kurbanlık kesimi tek düze bir iş değildir. Oldukça meşakkatli ve zor bir iş olduğundan işi bilen kişinin hayvan kesmesi doğru bulunur. Ayrıca Hanefi mezhebine göre bıçak bilenmesi ve bilenen bıçağın hayvanın uzağında yapılması gerekir. Hayvanın başı kesilmeden önce besmele çekilir ve şah damarından birinin kesilmesi gerekir. Ayrıca kesim yapılacak alanda sonradan başka hayvanlarda kesilebilmesi ve kesimin uygun olması açısından bir hayvan kesilirken diğer hayvanın onu görmemesi gerekir.
Kurbanın Boğazı Nasıl Kesilir?
Kurban kesimini ilk kez yapacak kişiler için önemli bir soru olan kurbanın boğazı nasıl kesilir sorusu şu şekilde cevaplanır. Öncelikle kesilecek hayvan alana getirilir. Bu sırada hayvanın bıçağı görmemesi gerekir. Çünkü bıçağı gören veya kendisinden önce kesilen hayvanı gören hayvanın kaçma olasılığı çok yüksektir. Kurban kesilmeden önce kurban duası okunarak alanda bulunan kişilerin tekbir getirdiği bilinir. Tekbir getirilme beraberinde ara vermeden keskin ve büyük bıçakla hayvanın boğazı kesilmelidir. Yemek borusu kesilen hayvanın damarından akan kan sonrası biraz beklenir ve derisinden parçalara ayrılmaya başlanır.
Büyükbaş Hayvan Kesimi ve Yüzülmesi
Herkesin bildiği üzere büyükbaş hayvan kesimi ve yüzülmesi oldukça yorucu bir iştir. Yıllardır hayvancılıkla uğraşan kişiler için bu durum mesleğin diğer bölümü sayılır. Fakat hayvanın kesilmesini bilmek kadar işi hakkıyla yapabilmekte önemli yer tutmaktadır. İşin ehli olmayan kişiler, hayvan kesiminde çok fazla zorlanır. Özellikle büyükbaş hayvanlarda kesim zordur. Ortaklaşa girilen hayvan kesimlerinde mutlaka herkesin birbirine yardımcı olması gerekir. Hayvanın boynuz atması, kaçması veya can emniyetini tehlikeye atacak hareketlerde bulunması mümkündür. Bu yüzden tedbiri elden bırakmadan ve çok dikkatli olmak şartı ile bu işlem yapılmalıdır. Şayet kesimhane var ise mutlaka ilk tercihiniz orası olmalıdır.
Hayvan Kesilirken Hangi Tarafa Yatırılır?
Kurbanlık kesimlerinde doğru hareket etme açısından hayvan kesilirken hangi tarafa yatırılır sorgulamasını doğru anlamak gerekir. Çünkü kesim anında birçok ölümcül kazalar yaşanabilmektedir. Kesilecek hayvan öncesinde bıçağın bilenmiş olması gerekir. Bu durum sünnet sayılır. Hayvanın bıçağı görmeyeceği şekilde sol tarafa yatırıldığı besmele çekilerek kesildiği bilinir. Yani ayakları ve yüzü kıbleye gelecek şekilde kesim yapılmalıdır. Sağ arka ayağı ise serbest bırakılıp diğer ayakları bağlanmalıdır. Şah damarından kesilen hayvanın can vermesi beklenir. Kısa sürede can vermesi sonlanır. Ardından derisi kemiklerinden ayrılacak şekilde yüzme işlemi yapılmaktadır. Fakat kesimle ilgili tüm işlemler işi bilen kişinin yapacağı şeyler olup yardım da gerektirir.