Helal Kesim Nedir?
Yıl içinde Temmuz ayına denk gelen kurban bayramı öncesinde araştırılan konuların başında helal kesim nedir sorgulaması öne çıkmaktadır. Helal hayvan kesimi açısından usule uygun olması ilk şarttır. Genel olarak Hanefilere göre besmele çekilmesiyle hayvanın kesilmesi makbuldür. Hayvanın yemek borusu ve iki şah damarından birinin kesilmesiyle kesim işlemi gerçekleştirilmektedir. Besmele çekilmeksizin yapılan kesimlerin Hanefi mezhebine göre haram olduğu bilinmektedir. Fakat hayvanı kesecek kişi, besmele çekmeyi istisnai bir durum olarak unutmuş ise kesim helal sayılır.
Büyükbaş hayvanlarda hayvanın yatırılarak çene kısmının altından boğazlama şekliyle kesildiği bilinir. Develerde ise göğsün üzerinden kesim yapılmalıdır. Ayrıca bıçak türü kesici aletlerin hayvanın gözlerinden uzak alanda yapılması gerekli olup bilenmesinin sünnet olduğu bilinmektedir. Bunun haricinde kesim öncesi bir hayvanın diğerinin yanında kesilmesi doğru bulunmamaktadır. Kıbleye döndürüp kesmek gerekir. Hayvanın kesim işlemi gerçekleşmeden önce uzvunu koparmak veya boynunu kırmak gibi durumlardan da kaçınılması gerekir.
Helal Kesim Et Yememek Günah mı?
Araştırılan konulardan biri de helal kesim et yememek günah mı şeklinde öne çıkmaktadır. Diyanetin yaptığı açıklamaya göre hayvanı kesen kişinin usule uygun davranmış olması gerekir. Ayrıca Müslüman olması gerektiği gibi akıl ve temyiz gücüne de sahip olması gereklidir. Ehl-i kitaptan olan her kişi belirtilen vasıflara sahip olduğu müddetçe kestiği hayvanın etinden yenir. Bu durum helal kesim et olarak tabir edilmektedir. Fakat belirtilen durumları barındırmayan kişiyse helal kesim et kabul görmeyeceğinden günah sayılmaktadır.
Müslümanın Kesmediği Et Yenir mi?
Araştırılan ve ince çizgiye sahip olan konulardan biri de Müslümanın kesmediği et yenir mi sorgulaması yapmaktır. Bu durum şöyle açıklanır. İslam şartlarına göre kurbanlık için helal sayılan bir hayvanın Hristiyan veya Yahudilerden birinin kendi dinine uygun şeklinde hayvan kesmiş olması halinde Müslümanların bu hayvanın etinden yiyebileceği bilinmektedir. Fakat kesen kişiler kendi dinlerine uygun usulde kesmemiş ve yemiyorsa Müslümanlarda bu etten yiyemezler. Konuya yönelik yapılan açıklama bu şekilde öne çıkarken yenilmek istenen etle ilgili de bu durum akıldan çıkarılmamalıdır.
Tüfekle Vurulan Hayvan Yenir mi?
Araştırılan ve kafa karıştıran sorulardan biri de tüfekle vurulan hayvan yenir mi sorgulamasıdır. Sopa, taş ve tuzak kurularak avlanan hayvanlar temiz olmadığı için yenilmesi haram sayılmıştır. Fakat tüfekle avlanmış bir hayvan için yorum şöyle yapılır. Kurşunun keskin parçalayıcı gücü hayvana isabet etmişse ve hayvanın vücuduna girip parçalamış ise bu hayvan helal ve temiz sayılmaktadır.
Belirtilen durum istisnai ve avlanma şekliyle örtüşmektedir. Dini açıdan kurbanın bıçak ile elle kesilip tüketilmesi makbuldür. Hayvanı korkutmak veya yaralı, hasta ve bazı bölümleri kesik ve kör olan hayvanın tuzak ve benzeri şeylerle avlanmış olması helal sayılmamaktadır. Bu yüzden dikkatli olunmalıdır.