Büyükbaş Kurbanlık Şartları Nelerdir?
Kurbanlık konusuyla ilgili her insanın bilmediği ve araştırdığı konulardan biri de büyükbaş kurbanlık şartları nelerdir şeklinde öne çıkmaktadır. Büyükbaş kurbanlıkları seçerken bazı durumlara dikkat edilmesi gereklidir. Kurbanlık hayvanda aranan nitelikler ise şu şekilde sıralanır.
- Hayvanın kör olması
- Aşırı yemiş ve karnı şiş durumda olan hayvan
- Zor doğuran hayvan olması
- Boğulma gibi ölüm tehlikesi geçiren hayvan
- Kesileceği alana yürüyemeyen hayvan
- Bacaklarından birisi kesik olan hayvan
Yukarıda belirtilen durumlar büyükbaş hayvanda mevcut ise hayvan kurban edilememektedir. Fakat ölüm tehlikesi geçmiş veya karnının şişliği dinme sonrası hayvanın kesilmesi mümkündür. Bu iki durum istisnai olmakla birlikte görülebilecek durumlardan biridir.
Hangi Kusurlar Kurbana Engeldir?
Kurbanlık şartları konusuyla ilgili araştırılan konulardan bir diğeri hangi kusurlar kurbana engeldir şeklinde öne çıkıyor. Kurban kestirmek dini bir görevdir. Fakat kişiye vacip olan bir durum olduğunda kestirmesi mümkündür. Yani borcu olmaması ve maddi durumunun yerin olması gibi hallerin bulunması gerekir. Bir yandan da kurbana engel olabilecek kusurlar vardır. Bu durumlar bir üst başlıkta kısmen belirtilmiş olup geri kalanı şu şekilde sıralanmaktadır.
- Hayvanın kötürüm olması
- Hasta ve haddinden fazla zayıf düşmüş olması
- Boynuzu, kulağı veya dilinin kesik olması
- Kuyruğu, memesi kesik olması
- Dişlerinin dökülmüş olması
Yukarıda belirtilen durumlarda kurbanın kesilmesi mümkün değildir. Kurban alışverişi yaparken bu durumlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
6 Kişi Kurbana Girebilir mi?
Araştırılan sorulardan biri de 6 kişi kurbana girebilir mi şeklindedir. Bu soruyu küçükbaş için cevaplayacak olursak; küçükbaş hayvan büyük olsa bile 6 kişinin kurbana giremeyeceği bilinmektedir. Dinen uygun değildir. Fakat büyükbaş hayvanlarda durum farklıdır. 7 kişiye kadar kurbana girilmesi mümkündür. 7 kişiden fazlası caiz değildir. Aynı zamanda her hisse tek kişiye aittir. Yani aynı hisse iki kişi üzerinden hesap edilmez. Bazı insanlar az para ödeyim iki hisse şeklinde olsun diye düşünebilir. Bu durumda kurban kesme ibadeti yerine getirilmemiş sayılır. Yapılan şey sadece hayvan kestirmek anlamına gelir. Bu yüzden büyükbaş hayvanlarda 6 kişi ve en azla 7 kişilik pay üzerinden hesap yapılabilmektedir.
Büyükbaş Hayvan Kaç Yaşında Kurbanlık Olur?
Kurbanlıkla ilgili araştırılan sorulardan diğeri de büyükbaş hayvan kaç yaşında kurbanlık olur şeklinde öne çıkaktadır. Manda ve sığırların kurban edilebilmesi için en az 2 yaşını doldurmuş olması gerekir. Develerin en az 5 yaşını doldurmuş olması gerekir. Koyun ve keçilerde 1 yaşını doldurmuş olması yeterlidir. Bu durumlar doğru kurban kesme şeklini de öne çıkartmaktadır. Kurbanlık hayvanın mevcut niteliklere de sahip olması gerekir. Hasta, kör, dilsiz, bacakları veya dili, boynuzu gibi kesik yerleri varsa hayvan kurban edilemez. Bu yüzden kurbanlık seçerken bu durumları göz ardı etmemek şarttır.