Büyükbaş Kurbanlık En Az Kaç Kişi İle Kesilebilir?
Her yıl kutlanmakta olan kurban bayramının vecibelerinden biri sayılan kurban kesme konusuyla ilgili araştırmalar öne çıkmaya başladı. İnsanların maddi yükümlülükleri artış gösterirken bir yandan da dini vazife olarak adlandırılan kurbanlık konusuyla ilgili merak edilen en önemli soru büyükbaş kurbanlık en az kaç kişi ile kesilebilir şeklinde yöneltiliyor. Büyükbaş ve küçükbaş olmak üzere kişinin bütçesine uygun şekilde tercih ettiği kurbanlıklar tek başına kesilebileceği gibi 4-5 kişiye pay düşecek şekilde de kesiliyor. Büyükbaş kurbanlıklara en fazla 7 kişi dâhil olurken küçükbaşlarda bu durum tek kişiyle sınıflandırılıyor. Sığır, deve, öküz gibi kurbanlıklarda her kişinin niyeti olması halinde 7 kişi adına kesilmesi mümkündür.
Kurbana Neden 7 Kişi Girilir?
Kurban bayramı yaklaşacağı zaman kurbanlık alan kişiler kendi aralarında bu konuyu tartışırlar. Kişinin bütçesine uygun şekilde küçükbaş kesileceği gibi daha fazla kişiye pay edilebilmesi açısından ve dini hükümlere uygunluğu yönünden büyükbaş hayvan kesimi daha fazla tercih edilmektedir. Kurbana neden 7 kişi girilir sorusunun cevabı ise büyükbaş hayvanlarda en fazla 7 kişilik pay hakkının caiz olmasındandır. 7 kişinin üstü caiz olmadığı gibi uygun da değildir. Doğru pay dağılımı yapılamadığı için sorun oluşturabilir. Koç veya koyunlar için bunu düşünürseniz; hayvanın büyüklüğü ne kadar olursa olsun tek kişi için kurban olacağı bilinmektedir.
Deveyi Kaç Kişi Kesebilir?
Kurbanlıklarla ilgili sorulardan biri de deveyi kaç kişi kesebilir şeklinde yöneltilmiştir. Diyanetin açıklamasına göre kesilecek devenin en az 5 senelik olması şarttır. Büyükbaş hayvan sınıfına girdiği için deveyi en fazla 7 kişi kesebilmektedir. Büyükbaş hayvanlarda pay bölümü hep aynı olmakla birlikte hayvana göre yaşıyla ilgili şartlar bulunur. Örneğin; yeni doğmuş bir hayvanın kesilmesi dinen uygun değildir. 7 kişilik büyükbaş kurbanlıkları pay dağılımı ve bütçeye uygun olması yönünden çok talep görmektedir. Kişiler arası dağılan paylar kendi aralarında isteğe ve ihtiyaç durumuna göre de dağıtılmaktadır. Fakat küçükbaş hayvanlarda hayvanın et bölümü fazla olmadığı için bu dağılım daha düşük seviyelerde yapılabilmektedir.
Kurbanda Bir Hisseye İki Kişi Ortak Olabilir mi?
Araştırılan konulardan biri de kurbanda bir hisseye iki kişi ortak olabilir mi sorusudur. Kurbanlık konusunda tek hisseyi iki kişi ortak olarak kesmesi mümkün değildir. Bu durum ibadet anlamına gelmediği gibi dini yönden sorunda oluşturmaktadır. Açıklamalara göre kurban hisseleri 1 kişiye ait olduğu belirtilmektedir. Bu durumu daha net şekilde açıklayacak olursak; namazın sünnetini siz farzını bir başkası kılma gibi bir durumla benzetilmektedir. İki durumda aynıdır. Bu yüzden kurban hissesinin tek kişiye ait olduğu bilinir ve kişiler kendi hissesiyle kurban kestirebilmektedir. Küçükbaş kurbanlıklarda iki hisse yapılmadan dini görevin yerine getirilmesi gerekmektedir.