Angus Sığır Özellikleri
Angus özellikleri incelendiğinde, hayvanın net bir ifade ile etçi bir tür olduğunu söylemek mümkündür. Angus yavruları, standart boyutlarda dünyaya gelmektedir. Ancak takip eden 12 ila 14 aylık süreç içerisinde, diğer sığır ırklarına nazaran, 250 ila 300 kilo daha fazla alabilirler. Yapısal özellikleri, tükettikleri gıdaları ete çevirmek konusunda elverişlidir. Bu veriden hareketle, yerli inek türlerinde benzer zaman dilimleri içerisinde bir sığırın maksimum ağırlığı 450 kilo civarında iken, Angus için 600 ila 700 kilo anlamına gelmektedir. Ülkemize 2000 yılı itibariyle et verimi yüksek ırkların ithalatı sürecinde getirilen üç sığır cinsinden biri olan Angus, en iyi adaptasyonu da gösteren ırktır.
Angus Eti Yenir Mi?
Angus sığır cinsi, son yıllarda ülkemize ithal edilen canlı hayvan türleri arasında yer almaktadır. Et randımanı bakımından bir hayli verimli olan bu ırkın, tüketilmesi ile ilgili en çok tartışılan konulardan biri Angus eti yenir mi? sorusudur. Yurtdışında yetiştirilmesi nedeni ile etinin helal olup olmadığı sorgulanan bu türe ilişkin pek çok din adamı yenilmesinde sakınca olmayacağı şeklinde görüş bildirmiştir. Çünkü inekler ot ve türevi bitkisel kökenli gıdalar tüketmektedir. Dolayısıyla dünyanın neresinde beslenirse beslensin, haram kabul edilmiş bir gıdayı vücuduna alması söz konusu değildir.
Angus Kurban Olur Mu?
Kökeni Uruguay olan Angus cinsi sığırlara ilişkin araştırılan konulardan biri de Angus kurban olur mu? şeklindedir. Bir hayvanın kurbanlık olarak kabul görebilmesi için belli başlı ölçütleri tutturuyor olması gerekmektedir. Yani kurbanlık kesiminin belli başlı şartları bulunmaktadır. Bu şartlar incelendiğinde, hayvanların ana vatanına ilişkin herhangi bir sınırlama olmadığı net bir biçimde görülebilmektedir. et randımanı açısından avantajlı da olması açısında Angus kurbanlık olarak tercih edilebilen sığır ırkları arasında yer almaktadır denebilir.
Angus Fiyatları
İthalatının ardından, ülkemizde yetiştirilmeye başlanan Angus cinsi sığırlar, iklim koşullarına kısa süre içerisinde adapte olmayı başaran oldukça verimli ve bakım standartlarına göre sağlıklı cinsler arasında yer almaktadır.
Angus’un sahip olduğu özellikler bakımında çeşitli fiyat aralıkları olduğunu söylemek mümkündür. Büyük baş hayvancılıkta fiyatlar üzerinde etkili olan belli başlı parametreler vardır.
- Hayvanın beslenme şekli
- Etçi mi yoksa sütçü mü olduğu
- Yaşı
- Cinsiyeti
- Yavrusunun olup olmadığı ve yavru adedi
- Beslenme şekli
- Yetiştirme maliyetleri
- Irk özellikleri
- Bakıldığı tesis özellikleri ve
- Satışı yapan kişi ya da kurumların satış stratejileri büyükbaş hayvancılık fiyatları üzerinde etkilidir.
Yukarıda ifade edilen konular Angus fiyatları üzerinde de doğrudan etkilidir denebilir. Bu yönü ile net bir fiyat aralığı verilememektedir. Bu durumlara ek olarak, hayvanın alınacağı dönem de, fiyatı etkileyebilmektedir. Kurban bayramı döneminde ya da kış aylarında fiyatlar daha yüksek olurken, yaz aylarında ise bakım şartlarının da kolaylaşması ile birlikte büyükbaş hayvan fiyatları daha düşük seviyelerdedir.